De sauna en gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen van een bezoek aan de sauna

Wij hebben de 3 belangrijkste gezondheidsvoordelen sauna op een rij gezet.

Gezondheidsvoordelen bij alle typen sauna’s

Veel mensen gaan naar de sauna toe omdat ze hier lekker kunnen ontspannen. Maar ontspanning is niet de enige reden om een bezoek aan de sauna te brengen. Een bezoek aan de sauna biedt namelijk ook meerdere gezondheidsvoordelen.
Hetzelfde geldt als je een huisje met sauna hebt gehuurd voor een heerlijke relax vakantie. Of je nu tijdens je vakantie gebruik maakt van een Finse sauna of infraroodsauna. Als je een sauna goed gebruikt en naar je lichaam luistert, is een saunabezoek zeker gezond.

Waarom is een sauna gezond?

Er zijn kortgezegd drie grote gezondheidsvoordelen aan de sauna toe te schrijven. Zo zorgt een bezoek aan de sauna ervoor dat je immuunsysteem verbetert, dat je bloedsomloop gestabiliseerd en gestimuleerd wordt. Ook reageert je lichaam op de opwarming van je lichaam in de sauna en de afkoeling van het lichaam na afloop, waardoor er antistoffen in het lichaam worden aangemaakt. Bovendien maak je meer witte bloedcellen aan, waardoor je een betere weerstand tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid krijgt. Bovenstaande gezondheidsvoordelen zijn gebleken uit een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn (Duitsland).

Serotonine en sauna

De Oklahoma State University heeft bovendien een onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van saunabezoek waaruit is gebleken dat een menselijk lichaam extra serotonine aanmaakt tijdens en na een saunabezoek. Serotonine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je je vrolijk en relaxed voelt: daarom ervaren veel mensen een bezoek aan de sauna ook als ontspannend.

Sauna goed voor de huid

Verder is de sauna ook nog heel goed voor de huid. Doordat je lichaam (en dus ook je huid) snel warm wordt in de sauna, gaat je lichaam hard werken om af te koelen door te gaan zweten. Om goed te kunnen zweten, zullen de poriën zich wijd openen in de huid en ook je bloedvaten zullen zich verwijden. Naast het feit dat zweten in de sauna dus goed is omdat je warmte kwijt raakt, kan je huid zich op deze manier ook goed reinigen. De poriën spoelen door het vele zweten ‘schoon’, waardoor eventuele blokkades worden opgeheven en afvalstoffen van het lichaam, overtollige talg en ander vuil weggespoeld kunnen worden met de zweet. Ook zorgt een bezoek aan de sauna er niet alleen voor dat de huid gereinigd wordt, maar ook is het erg gezond voor je huid omdat de beschermlaag van de huid versterkt wordt en de hoornlaag (buitenste huidlaag) wordt goed gehydrateerd.

Verzorging met amandelolie

Het is belangrijk om na ieder saunabezoek je huid goed te verzorgen. Gebruik bijvoorbeeld amandelolie. Een natuurlijke en verzorgen olie die je huid elastisch en vochtig houdt. Amandelolie bevat vitamine E en wordt ook vaak bij massages gebruikt. De gezondheidsvoordelen van amandelolie zijn al duizenden jaren bekend.

Welke soorten sauna’s bestaan er?

Sauna’s zijn onder te verdelen in vier typen, namelijk de Finse sauna, bio-sauna, stoomsauna en de infraroodsauna. De Finse sauna is de traditionele, droge sauna. Dit type sauna wordt verwarmd door een speciale kachel die elektrisch of hout gestookt kan zijn.

Bio Sauna

De bio-sauna staat ook bekend onder de namen combi-sauna of vochtsauna. Dit type sauna is vergelijkbaar met de Finse variant, die ook verwarmd wordt door een kachel. Bij de bio-sauna is daarnaast ook een gecontroleerd waterreservoir aanwezig, welke langzaam verdampt. De luchtvochtigheid in de sauna wordt dan hoger, wat zorgt voor een hogere gevoelstemperatuur.

Stoomsauna

Een stoomsauna wordt verwarmd door warme stoom. Een lagere temperatuur wordt in dit type sauna gecompenseerd met een hoge luchtvochtigheid. Ook kan er een ontspannend effect toegevoegd worden, zoals eucalyptus of een ontspannende lavendelgeur.

Infraroodsauna

Ook een infraroodsauna biedt gezondheidsvoordelen. De infraroodsauna is anders dan bovengenoemde soorten sauna’s. infraroodstralers worden namelijk op de huid gestraald, waardoor de huid verwarmd wordt. De temperatuur van deze sauna lig vaak tussen de 50 en 60 graden Celsius. Er kan gekozen worden voor lange golfstralers en voor fullspectrum stralers.

Een huisje boeken met sauna

Er zijn in Nederland en in het buitenland mogelijkheden om vakantiehuisjes te boeken met privésauna’s. Met name in Duitsland vind je veel wellness huisjes en daar kan je in veel plekken een huisje met sauna boeken. Ook een huisje met sauna Duitsland midden in de natuur. Op deze manier kan je extra genieten en ontspannen tijdens je vakantie. Door een huisje te boeken met een sauna, kunnen mensen die liever niet met onbekende mensen in een sauna zijn, genieten van de gezondheidsvoordelen van de sauna. Via internet zijn er diverse aanbieders van vakantiehuisjes met een sauna te vinden in zowel binnen- als buitenland. Vaak liggen de prijzen van deze huisjes wel wat hoger dan wanneer het huisje geen privé-sauna heeft.

Noorwegen Finland en andere landen

Vooral in landen als Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland en Groenland kan je huisjes boeken met een sauna. Dit omdat deze landen bekend staan om de sauna’s en dat dit ook veel toeristen trekt. Toch is de afgelopen jaren een trend gaande waarin ook in veel andere landen de huisjes met sauna als paddenstoelen de grond uit schieten. Ook in Nederland worden steeds vaker vakantiehuisjes aangeboden waar men de beschikking heeft tot een sauna.

Verschillen tussen een sauna, jacuzzi of hottub

Soms denken mensen dat een jacuzzi of hottub twee verschillende badmethoden zijn, terwijl het hier gaat om een en dezelfde methode. Zowel een sauna als jacuzzi wordt gezien als een luxe badmethode die het lichaam opfrist en reinigt. Beide varianten kunnen voor grote ontspanning zorgen en veel plezier bieden, maar verder verschillen deze twee erg veel van elkaar.

Groot Bubbelbad

Zo is een sauna een kleine ruimte die wordt gebruikt als een stoombad gebaseerd op hete lucht. Een jacuzzi of hottub daarentegen is een groot bubbelbad met een systeem dat onder water luchtstromen genereert om het lichaam te masseren. Het grootste en belangrijkste verschil is dat de sauna warmte gebruikt, en de jacuzzi of hottub heerlijk warm water.
Gelukkig bestaat er een mogelijkheid een huisje met sauna en hottub te huren of een huisje met jacuzzi. Zo kan je optimaal genieten van een verblijf in zo een wellness huisje.

Is een sauna voor iedereen geschikt?

De sauna is niet voor iedereen geschikt. Iemand met hartproblemen of longproblemen kan problemen ervaren door de toenemende hitte en luchtvochtigheid van een sauna. Ook andere lichamelijke aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een bezoek aan de sauna schade aan het lichaam kan toebrengen. Wanneer je een chronische aandoening hebt, is het dan ook altijd verstandig om met de medisch specialist te overleggen of een bezoek aan de sauna schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid.

Baby’s, kleine kinderen en sauna

Een bezoek aan de sauna wordt bovendien ook afgeraden voor baby’s en kleine kinderen, omdat deze groep nog niet in staat is de lichaamstemperatuur op de juiste wijze te reguleren (het lichaam kan minder goed zweten, waardoor het de warmte minder goed kwijt kan), wat zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ook zwangere vrouwen wordt aangeraden eerst in overleg te gaan met de verloskundige of gynaecoloog of een saunabezoek verantwoord is tijdens de zwangerschap. Oudere kinderen, volwassenen en ouderen kunnen verder zonder problemen een bezoek brengen aan de sauna.

Luister goed naar je lichaam

Als je een bezoek brengt aan de sauna, verlies je door het zweten veel vocht. Het is dan ook van groot belang dat je goed gehydrateerd blijft en veel water drinkt. Het beste is om één of twee glazen water te drinken voor je de sauna gaat bezoeken, en ook weer één of twee glazen te drinken wanneer je de sauna verlaat. Alcohol kan het beste vermeden worden, omdat alcohol ervoor zorgt dat het lichaam kan uitdrogen, en lichaamsfuncties kunnen door alcohol ook wat ontregeld worden.

Niet goed worden in de sauna

Wanneer je in de sauna zit en je voelt je niet lekker worden (bijvoorbeeld draaierig, erg dorstgevoel, hoofdpijn, misselijk, trillingen, wazig zien) is het verstandig om de sauna direct te verlaten. Laat in dat geval ook aan iemand anders weten dat je jezelf niet zo goed voelt, zodat men je in de gaten kan houden. Ga daarna ook niet meer de sauna in. Blijven de klachten langer dan 10 minuten aanhouden, dan is het verstandig om contact met een arts op te nemen voor overleg.

Een sauna in je huis

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen een sauna in hun huis laten bouwen. Vaak is dit een stoomcabine die de effecten van een grotere sauna nabootst. De aanschaf van een sauna kan prijzig zijn, maar wanneer je een frequente saunabezoeker bent, kan het financieel ook zijn voordelen hebben om een sauna in huis te hebben. Je kan elke dag gebruik maken van de sauna, wanneer je dit fijn vindt.

De beste sauna’s in Nederland

Nederland kent vele sauna’s, waarvan de een bekender is dan de ander. De meest bekende en meest bezochte sauna’s in Nederland zijn:

  1. Zwaluwhoeve (Hierden, nabij Harderwijk)
  2. Ook Spa Zuiver in Amsterdam kent een grote bekendheid.
  3. Thermen Bussloo.
  4. SpaPuur Tilburg.
  5. Thermen bad Nieuweschans.
  6. Fort resort Beemster.
  7. De Veluwse Bron.
  8. Thermae 2000, Valkenburg.
  9. Wellnessresort Elysium, Bleiswijk.
  10. Thermen Soesterberg.

Extra faciliteiten in wellness centra

De meeste wellness centra in Nederland beschikken niet alleen over sauna’s, maar ook over andere wellness faciliteiten. Hierbij kan je denken aan Hamam, jacuzzi’s, massagesalons en beauty-salons waar je kan genieten van een heerlijke massage of beauty-behandeling met een heerlijk gezichtsmasker. Bij de meeste faciliteiten is ook een restaurant aanwezig waar je heerlijk kunt lunchen en dineren, en zijn er vaak plekken waar je heerlijk kan zitten om een boekje te lezen. Ook zijn er vaak zwembaden waar je in kan zwemmen, om lekker af te koelen nadat je in de sauna of jacuzzi bent geweest.

Meestal zijn er ook scrublocaties, waar je gebruik kan maken van een heerlijke bodyscrub om je huid te ontdoen van dode huidcellen en vuil, voor een optimale schone beleving van de sauna, en waardoor je lichaam zichzelf nog beter kan reinigen.